Insistim, una i altra vegada, en el missatge de Tedros Adhamon, director general de l’OMS que, demà farà un mes, apel·lant al: ‘test, test i TEST’ de la COVID-19.

L’objectiu de l’esmentat missatge era i és fer tests massius a la població per tal de detectar i aïllar els casos de persones positives, els seus contactes així com les persones asimptomàtiques que també són transmissores de la COVID-19. Com diu Adhamon: ‘reduir la transmissió és tancar les cadenes provant i aïllant‘. Aquest missatge de l’OMS va tenir una àmplia acollida a Alemanya que és l’únic país europeu que l’ha aplicat, amb la realització setmanal primer de 200.000 i després de 350.000. Aquesta realització de test que juntament amb la seva ràpida capacitat de reacció a la pandèmia i al seu potent sistema sanitari, es situa com el país amb els millors resultats de la lluita contra la COVID-19. Amb 83’02 milions d’habitants, ahir les estadístiques de la University Johns Hopkins indicaven 130.072 casos de persones positives confirmades i 3.194 defuncions. Aquesta mortalitat representa una ràtio del 2.46 vers l’indicador dels casos positius, sent de les més baixes d’Europa juntament amb Noruega 2’03 i Letònia 0’76.

A Alemanya a més del test als malalts quan ingressen a l’hospital també es fan a les persones amb riscs com són la gent gran, les persones amb malalties respiratòries, coronàries, etc. i a tots els treballadors del sistema sanitari.

Aquest missatge de ‘test, test i test’ a tota la població a Espanya, únicament ha estat recollit, amb la represa de la incorporació dels treballadors no essencials, com informava ‘Heraldo’ a quatre municipis de la conca minera de ‘Terol existeix’ per salvar les vides d’uns municipis poblats, majoritàriament, per gent gran i per vetllar pels seus treballadors i, conseqüentment, per les seves empreses.

Aquesta situació de realitzar test ha suposat desobeir al govern aragonès. Han entès que perquè Terol existeixi cal aplicar test a la població. El preu que han pagat ha estat de 15.000 euros per 1500 tests i la contractació de personal sanitari per 15.000 euros més. Un cost total de 30.000 euros que s’ha finançat dels fons municipals. Igualment, va fer el municipi de Vall-de-roures del Matarranya que davant dels contagis dels seus avis i àvies a la Residència de gent gran, la setmana passada, comprava a Barcelona 80 tests per un preu de 16.000 euros que, en aquest cas, va pagar la Cooperativa d’agricultors i ramaders: Grupo Arcoiris del Matarranya. I és que per aquests municipis el tots/es o ningú no s’hi val, quan es tracta de salvar vides i el futur d’un ‘Terol existeix’ que ben segur existirà.

Ens preguntem per què a Catalunya no s’han realitzat tests massius a tota la població (7’5 milions de persones).

Desitgem que la resposta no sigui l’econòmica (tot i no tenir el pressupost aprovat a data d’avui i que es preveu s’aprovi el proper 24 d’abril) perquè sabeu que la solidaritat del poble català no té límits i per salvar vides arriba on calgui, com ha arribat en d’altres afers polítics. Aquesta resposta que es podria desencallar, en part, amb l’arribada de 180.000 tests en uns dies si l’Institut de Salut Carles III de Madrid els autoritza (aquest institut ha comprat un robot per produir tests PCR massius). Es tracta d’uns PCR que s’han realitzat, com informava TV3, als laboratoris dels centres de recerca de Catalunya com són el Centre de Regulació Genòmica (CRG), el Centre de Biotecnologia Molecular (CIBAM) i el Parc Científic de Barcelona i que amplien la disponibilitat de tests dels hospitals. Aquesta adquisició i producció de tests que es regula des d’ahir al BOE, on es publica que els governs autonòmics poden disposar dels laboratoris públics i privats. Els privats el diagnòstic haurà de passar per la coordinació del Departament de Salut. Caldrà una prescripció mèdica per fer-los.

A Espanya; malgrat la manca de la realització de tests massius a tota la població (això sí, s’anuncia que es disposa de tests serològics, PCR’s i anticossos), la suma dels més de 25.000 sanitaris contagiats (5.000 a Catalunya) i de situar-se com a primer país a Europa en casos confirmats de persones contagiades pel virus amb 170.099 i, ahir, el segon en persones difuntes darrera d’Itàlia, amb 17.756, el govern espanyol va ordenar el desconfinament dels treballadors no essencials.

Aquests treballadors/es són la majoria de la indústria i la construcció a Catalunya i a partir d’aquest dilluns 13 d’abril,  han tornat a les feines esglaonadament. Un govern espanyol que ha desoït les dones i homes científics, investigadors i metges i al govern català, l’únic que ha considerat aquesta decisió de precipitada i irresponsable, com manifestava la seva portaveu @meritxellbudo.

L’epidemiòleg Oriol Mitjà indicava que:’ els efectes d’un desconfinament precipitat poden ser devastadors per al nostre sistema sanitari, decretar-lo és imprudent’. També el sindicat ‘Metges de Catalunya’ alertava dilluns que la relaxació de les restriccions imposades per l’estat d’alarma per reprendre part de l’activitat econòmica podria comportar a curt termini un rebrot de coronavirus que seria inassumible per al sistema sanitari. I és que a Catalunya hi ha 1 milió de treballadors, no essencials, que s’incorporen a les empreses amb un paquet de mesures de prevenció front la COVID dels governs sota el braç i amb una mascareta gratuïta que es reparteix, en més de 40 punts de transport públic, amb l’objectiu de tapar boques i nassos front la COVID. Així 500 voluntaris de Creu Roja i Protecció Civil reparteixen, entre ahir i avui, 1.714.000 mascaretes que el govern espanyol ha enviat a Catalunya. També el govern català indica a les empreses que si no disposen de material de protecció i de les mesures adequades que no les obrin. Per fer seguiment de les esmentades mesures el Departament de Treball, d’Afers socials i famílies compta amb més de 160 inspectors de treball per vetllar per la seguretat i salut d’aquests treballadors/es. La Generalitat de Catalunya, a partir del proper dilluns 20 d’abril, amb la presentació de la targeta sanitària repartirà a les farmàcies mascaretes gratuïtes.

Mirant la Xina i com varen fer el control del seu desconfinament, seria d’interès que per a la prevenció de la salut de les persones, atès que no es poden fer tests ràpids en entrar al transport públic i als centres de treball, seria bo dur de forma individual, a més de la mascareta, guants i ulleres, un termòmetre per poder controlar la febre, en qualsevol moment i lloc, atès que és el símptoma i l’indicador de possible contagi de la COVID-19, tal com feien a la Xina.

Apel·lem al test per a tothom i rebutgem l’incivisme de les persones que aquesta setmana santa s’han desplaçat a les segones residències vulnerant el confinament i posant en risc la seva salut i la dels veïns i veïnes dels municipis de platja i muntanya i a les persones que reiteradament han passejat pels nostres carrers i han estat detingudes pels cossos policials.

Finalitzem, fent una crida a les persones que amb PCR han donat positives i als contactes d’aquestes per col·laborar voluntàriament trucant al telèfon 900 431 403 en l’assaig clínic d’en Mitjà i Clotet, en estudi, i que, en breu, es preveu la presentació dels seus resultats. També esperem que aviat el Departament de Salut doni llum verda a la col·laboració d’Open Arms en les residències realitzant els tests als nostres avis i àvies de forma urgent. Així, com encoratgem a ‘Metges sense fronteres’ i al seu director gironí David Noguera en insistir en el seu posicionament vers la crida d’ajuda als metges xinesos i sud-coreans.

Donem sempre les gràcies a la solidaritat i voluntariat de les persones, empreses, Cambra de Comerç de Barcelona, @sanitarisxrep, @omplimm, consells locals per la República, donacions privades i d’entitats i particulars per fer mascaretes, bates, respiradors, viseres amb impressions 3D, processos d’esterilització, confecció tèxtil, logística, taxistes, bancs d’aliments, professionals de la salut.

A totes i tots els treballadors de serveis socials, informàtics, manteniment, neteja, bombers, mossos, mestres, músics, artistes, transport públic, enginyers, autònoms, personal d’ERTO, així com de supermercats, farmàcies, forns i als que us vàreu incorporar-vos ahir en els treballs no essencials unes paraules del poeta @PerePeries que volen recollir les vostres veus:

Serem allà,

a fora, exposats.

I ens hem d’ajudar,

aprendre a cuidar-nos.

Pensar en els altres

és també

pensar en nosaltres.

Ja hi haurà temps

de recordar

qui són, què han dit,

què han fet,

aquells qui ens manen.

El nostre suport i escalf a les famílies i amics de les més de 3.666 (dades d’ahir Departament de Salut) persones difuntes a Catalunya per la COVID-19. I  fem esment d’un tuit colpidor que deia: ‘el capitalisme no ens deixa acomiadar-nos dels nostres familiars el dissabte i contràriament ens obliga a treballar el dilluns’.

Gràcies, sempre, a la solidaritat gràfica d’en @ByJunkye i @JordiMagria1.

Rusc d’abella

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.