Featured Video Play Icon

Molts són els canvis que entraran en vigor a partir de demà dimecres ú de gener a l’estat francès. Fem un repàs :

  • Els treballadors a domicili també sel’s retendrà els impostos en la seua nòmina. A partir del gener del 2020, la reforma de l’impost de retenció (prélèvement à la source ) s’aplicarà també a la retribució pagada als treballadors a domicili. Consulteu la web oficial del ministeri d’economia sobre aquesta retenció aquí

* Prohibició de l’aditiu alimentari E171 A partir de l’1 de gener de 2020, després d’un decret conjunt  dels ministres de ’l’Économie et des Finances i de la Transition écologique et solidaire,el diòxid de titani (E171) quedarà prohibit en els aliments. Aquest additiu alimentari s’utilitza en particular com a agent colorant i d’ennuvolament en determinats xiclets, menjars preparats, dolços i salses.

* Prohibició dels bastonets de cotó, vaixella (plats, gots …) d’un sol ús, així com del plàstic d’un sol ús.  Això afecta a nous productes  fets en plàstic com per exemple : vaixella de plàstic d’un sol ús: tasses, gots i plats d’un sol ús – ampolles d’aigua de plàstic a les cantines escolars ,palletes i plomes de plàstic a restaurants,la venta de menjar a emportar i comerços d’alimentació. També als bastonets de cotó per a les orelles. Al 2021, seran prohibits altres articles de plàstic.

  • Augment del preu dels segells. A partir de l’1 de gener del 2020, el segell verd augmentarà fins als 97 cèntims. Pel que fa al segell vermell, passara d’1,05 € a 1,16 €,. Es a dir que pujarà  11 cèntims més.

* Les tarifes reglamentàries HT d’Engie baixaran un 0,9% . Aquesta baixada és farà sobre lel barem vigent aplicable des de l’1 de desembre de 2019, segons va anunciar la Commission de régulation de l’énergie.  Aquesta reducció serà del 0,2% per als clients que utilitzen gas per cuinar, del 0,5% per als que tenen un doble ús, cuina i aigua calenta i de l’1% per a les cases que escalfen amb gas.

* Solidaritat i acció social: Moltes són les coses que canvien sobretot a la seguretat social i a la sanitat però també augmenta l’SMIC ( le salaire minimum interprofessionnel de croissance)que pujarà un 1,2% . En quant a la seguretat social, es revaloritzarà el seu sostre (Plafond) També és farà càrrec de certes protèsis dentals i ulleres graduades que entre la seguretat social i l’assegurança complemèntaria poden sortir a zero despeses. També  canvien les ajudes a la compra d’un allotjament d’HLM , en canvi, el càlcul de les ajkudes al lloger (APL) s’han reportat al mes d’abril.

* Transports : Permís de conduir a 1 € i cotxes radar. A partir de l’1 de gener de 2020 , el sistema ‘permís d’1 € per dia’ només serà accessible a les autoescoles i associacions amb l’etiqueta’qualité des formations au sein des écoles de conduite’. En quant als cotxes que incorporen un radar entraran en vigor a les regions de Bretanya,  Pays de la Loire i  Centre-Val de Loire.

* També augmenta el preu de les caixes de cigarrets. El preu mitjà d’un paquet de 20 cigarrets a França arribarà als 10 €uros a finals del 2020.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.