En Màrius és qui va tenir la idea i va crear Sanitaris per la República (SxR) amb un gran equip humà i altruista de professionals de la salut. Aquest jove talent és de professió infermer, i treballa a l’Institut Guttmann per millorar l’autonomia de les persones amb discapacitat.  Sempre té en el cor la creueta sanitària SxR i es defineix com una persona apassionada pel país, emprenedora i solidària‘. Desprèn una gran sensibilitat per a l’atenció  de la salut i cura de les persones i no tolera la violència. És un emprenedor que ha endegat amb un equip de professionals de l’àmbit de la salut aquest projecte solidari i també ha creat l’Associació SxR, actualment, amb 450 afiliats/des.

Sóc emprenedor perquè m’agrada crear coses. Per això estic enamorat dels SxR. Crec que és el més gran que he creat mai, perquè no només he intentat cobrir una necessitat, sinó que notem com el poble estima SxR. Crec que aquest és el més gran triomf com a persona. Ningú sap qui sóc jo, però estimen el projecte. Si ens estimen només un 5% del que estimen als Bombers, Ja puc morir-me en pau ❤ ️’

Solidari? Sí, perquè sempre he intentat ajudar d’una o altra manera, ja sigui treballant o aportant econòmicament, però SxR està a un altre nivell que m’omple molt més que qualsevol acte solidari que hagi fet mai. Avui dia, si pogués dedicar-me professionalment a SxR ho faria sense pensar-m’ho.’.

En Màrius ens explica queSxR va néixer el dia 1 d’octubre: vaig ser cridat com a president d’un col.legi electoral a Rubí i en veure les notícies aquestes em van generar una gran frustració en no poder fer res per ajudar als ferits de les càrregues policials. En aquell moment, vaig veure clar que havia d’ajudar la gent, perquè allò que més m’omple de l’assistència sanitària és “donar vida” i acompanyar les persones ferides. Per tot això, vaig decidir sortir sol als carrers amb una motxilla de material sanitari i una armilla reflectant en la que havia rotulat a l’esquena: infermer. Els fets, però, requerien de més professionals sanitaris. Així, el dia de la detenció del MHP Puigdemont a Alemanya, quan estava curant un ferit varen apropar-se per ajudar-me diversos professionals. En aquest moment, vaig preguntar-me; per què no ens organitzem i ens fem visibles? Per fer-ho vaig cercar lideratges, però no els vaig trobar, fins que el 17 de setembre vaig decidir donar el pas i crear els SxR per donar suport sanitari a la manifestació del 29S on la Jusapol venia a rebre l’homenatge per l’Operació Copérnico.

Vas comptar amb suport per la creació de SxR? Dels primers contactes realitzats per la creació de SxR cal destacar l’ajut de @CNICatalunya, així com el de la Dolors, en Pol i l’Àfrica, primers coordinadors del projecte, per la seva gran dedicació i passió. Tots ells varen establir les primeres bases del voluntariat SxR, unes bases vigents que han permès l’assistència de SXR a diferents manifestacions: les multitudinàries com les convocades per l’ANC i l’Òmnium i les de CDR, les antifeixistes i les republicanes’. SxR és el primer punt de referència per a persones ferides, desorientades o que necessiten qualsevol d’ajuda en les esmentades manifestacions.

Al llarg d’aquest temps, quin ha estat el número d’assistències? S’han realitzat gairebé 60 dispositius arreu del territori, molts d’ells simultanis. S’han atès, aproximadament, unes 330 persones de diversa consideració. Tot i així aquesta xifra podria ser de 400, atès que en els dispositius sovint els equips no poden reportar totes les atencions realitzades‘.

Quan vàreu constituir l’Associació? Es va constituir el 17 de març de 2019, sis mesos després d’iniciar de forma voluntària aquest projecte‘.

Qui coordina la logística de l’Associació?Actualment, som 8 coordinadors/res de les diferents territorials qui gestionem la logística i dissenyem els dispositius‘.

Com es distribueixen els equips?Els SxR es distribueixen per territorials i alhora aquests també poden assistir a d’altres territorials, d’acord amb la capacitat i la possibilitat de desplaçament i distància entre les localitzacions de les manifestacions convocades‘.

Les territorials són les següents: Barcelona: 143, Tarragona (inclou la territorial de les Terres de l’Ebre): 29, Girona (inclou la territorial de la Jonquera): 40 Lleida: 15, Catalunya Central: 35, Sabadell-Terrassa: 23.

I qui la dirigeix? La Junta Directiva que està formada per tres persones que són les encarregades de mantenir el seu bon funcionament. Des de la fundació de l’Associació són els SxR qui decideixen el seu futur i el camí a seguir en assemblea‘.

Quants professionals formen part de l’Associació SXR? Actualment, consten als nostres arxius uns 450, tot i que uns 100, aproximadament, no participen activament dins de l’associació, però sí donen suport‘.

Quins professionals de la salut formen part de SxR? Comptem amb un important i divers equip de professionals de l’àmbit de la salut:  5% Medicina,, 35% Infermeria, 35% d’Auxiliars de Clínica, TES, TCAI i socorristes, 15% Comunicadors,  5% Psicologia, 5% Altres professions relacionades amb la sanitat‘.

D’on procedeixen els professionals de SxR? Són d’arreu del territori català i alguns fins i tot resideixen en d’altres comunitats autònomes o a d’altres països europeus com són Suïssa i Alemanya‘.

Quin tipus d’assistència heu realitzat? S’ha atès un gran nombre de contusions, a prop de 75 i també dolors pre-cordials, hipotensions, cops de calor i fins i tot un ictus’.

Alguna anècdota de la vostra assistència? Anècdotes en tenim a centenars: cada dispositiu és una aventura. Sovint ens confonen amb els nostres estimats bombers i també amb els espeleòlegs. Potser l’assistència més ‘especial’ va ser la realitzada a causa d’una mossegada humana‘.

Quin és el protocol de SxR per tal que les persones us puguin sol.licitar ajut? Des del primer dispositiu, el 29 de setembre de 2018, els SxR hem intentat ser molt visibles amb banderes i una uniformitat reflectant que ens permet una alta visibilitat‘.

Quin és l’uniforme d’assistència? ‘La nostra equipació oficial consta d’un casc groc amb el logo de la creu i la corresponent armilla reflectant amb les quatre barres’.

I banderes també? Un dels coordinadors principals té un talent especial i reconegut per la resta de l’equip.Va presentar diferents propostes de logo, però ràpidament ens vàrem enamorar de l’actual.

Amb quin material compteu SxR? Cada sanitari porta el seu material de casa. I als dispositius hi ha guants, sèrum fisiològic, gases i esparadrap hipoal·lèrgic de paper. Els coordinadors/res carreguen a l’esquena les motxilles preparades amb ambú, benes de diferents tipus, glucòmetre, fonendoscopi, esfigmomanòmetre, SteriStrips, mantes tèrmiques, guedels i gel instantani‘.

Quin és el cost econòmic del material? Les despeses fixes mensuals són d’uns 180-200€ que inclouen el material i els dispositius. Bàsicament, la despesa més important és la del gel instantani, la gestió de la logística de transport i l’aparcament dels cotxes als pàrquings‘.

Quines són les fonts de finançament de SxR? ‘Ens financem exclusivament gràcies a les aportacions anònimes en forma de donacions.’

Heu pensat en noves vies de finançament? En breu, iniciarem una campanya de micromecenatge per assegurar la viabilitat de l’Associació i per millorar els materials i l’equipament. Una de les prioritats és la compra d’un desfibril·lador i la millora de les equipacions dels Eco-Alfa. A SxR ens agradaria comptar amb l’equipació pròpia‘.

Viatjar i assistir a les manifestacions fora del territori català té un cost. Com ho heu fet? Vàrem plantejar-nos anar a la manifestació del 17M a Madrid, però no va ser possible perquè no vàrem trobar finançament. Pel que fa a Estrasburg, l’Associació SxR està adherida al Consell per la República @consellxrep i per aquest motiu vàrem decidir ser-hi presents per donar-los suport, així com per a defensar les llibertats i els drets dels nostres representants eurodiputats al Parlament Europeu‘.

Vàreu cercar ajut per anar a Estrasburg? Vàrem gestionar la possibilitat de disposar de finançament, però no el vàrem trobar. Tot i així, un equip de 23 sanitaris, a títol personal, varen realitzar el viatge i varen cobrir individualment també totes les despeses.

Quins són els valors de SxR?  Els principis de la professió són neutralitat, complementarietat i transparència. Tot i que la nostra essència és independentista, republicana, antifeixista i feminista, a nivell polític som extremadament neutrals mantenint el màxim nivell d’independència. Som fidels al codi deontològic i atenem a qualsevol persona que necessiti assistència sanitària‘.

En Màrius sap que la bona salut amb la que compta SxR és fruit del treball de tot un equip humà solidari a qui vol fer extensible el seu gran agraïment, així com també als coordinadors, als seguidors de les xarxes socials i als lectors de VilaWeb Cat Nord.

Des de SanitarisxRep volem agrair a tots els SxR la seva vàlua i ajut per posar en marxa aquesta iniciativa altruista. També als coordinadors i als col·lectius que van creure en nosaltres, des de el primer dia, i sobretot als primers 35 SxR que van fer una feina increïble la jornada del 29S. I a tots els SxR sense excepció que, dia rere dia, fan més fàcil la feina i que han demostrat el seu amor incondicional pel poble‘. dmiració absoluta✊ 🏽💛 Gràcies de tot ❤

D’aquest gran equip humà SxR, hem recollit algunes de les seves opinions:  Per la Caterina:sanitaris és un gran projecte de solidaritat, de defensa de drets fonamentals. L’experiència és tant vital, com comunitària. Som una gran comunitat altruista i solidària vetllant només per protegir el benestar i la salut de les persones. Una acció col·lectiva d’aportació a la societat en forma de cures. Autogestió i defensa dels valors democràtics, com és el dret a la manifestació.’

Per a @arbosgenera:SxR representa la innovació (sanitaris a primera línia de carrer) i l’esperit de servei a tothom, independentment, d’ideologies. La salut no entén de diferències polítiques. Som el poble, del poble i amb el poble.’

Com col·laborar voluntàriament amb SxR?  Per fer possible que Sanitaris per la República puguin comptar amb material propi i comprar un desfibril·lador, podeu fer les vostres aportacions voluntàries al número de compte:

Caixa d’Enginyers  ES85 3025 0005 8014 3330 9631

Els professionals poden inscriure’s a: sanitarisrepublicans@protonmail.com

blog de SxR: https://sanitarisxrepublica.wordpress.com/

Instagram:  @sanitarisxrep

Admiració absoluta per en Màrius i per aquest gran col·lectiu professional del món de la salut. Moltes gràcies @sanitarisxrep  Si els polítics/ques tinguessin els cors i els valors de SXR , la política seria saludable i, ben segur, hi hauria unitat,

Rusc d’abella,

 

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.