S’acaba de publicar el ‘Calendari de festes del mar‘. un llibre que, a mode de costumari festiu, recull les festes populars que estan protagonitzades per la gent de mar. El seu autor és Manel Carrera i Escudé, impulsor de Festes.org, espai web de referència del sector festiu.
Calendari de festes del mar, després de més de 2 anys de gestació, acaba de veure la llum elCalendari de festes del mar” de Manel Carrera i Escudé. Es tracta del quart volum de la col·lecció ‘Els llibres de festes.org, impulsada per aquest veterà portal d’Internet que, amb 20 anys d’existència, és un referent en la matèria. Es tracta d’uns llibres de gran qualitat, fruit d’anys d’estudi i dedicació, amb un important component fotogràfic i una especial atenció als textos, amb abundants referències històriques i etnogràfiques de les festes que hi apareixen.
El llibre ha estat finançat mitjançant un procés de micromecenatge, al qual vam participar, a Verkami i ha comptat amb el suport de diverses organitzacions del del sector marítim, de diversos ajuntaments, entitats i altres associacions, així com d’un centenar de mecenes individuals.

El ‘Calendari de festes del mar‘ aborda amb una mirada àmplia i panoràmica la relació entre el mar i les festes populars. No és un llibre dedicat només a les festes dels pescadors i mariners (que hi tenen, com és lògic, un paper molt important), sinó més aviat una proposta de costumari festiu de la gent de mar actual: un recull de les celebracions festives de tots aquells que, avui en dia, fan la seva vida a prop del mar.

El principal objectiu d’aquest llibre és contribuir a donar a conèixer la diversitat i riquesa d’expressions festives sorgides del secular contacte entre els humans i el mar, oferint una visió panoràmica de totes aquelles festes populars del cicle anual que tenen lloc a les poblacions costaneres catalanes i que estan, directament o indirectament, relacionades amb el mar.
En total hi ha ressenyades més de dues-centes festes populars, enteses com a aquells esdeveniments col·lectius que tenen lloc a l’espai públic, que consisteixen majoritàriament en activitats rituals que compten amb la participació simultània de persones de diferents generacions i on tothom és participant actiu (i no només un espectador).

Els continguts es presenten en funció del nostre calendari tradicional, començant per les festes d’hivern i acabant amb les de tardor. El llibre va resseguint el curs de l’any, mes a mes, i va aturant-se en totes aquelles cites festives del cicle anual que tenen alguna relació amb el mar. Per a cada una d’elles, hi ha un text genèric que n’explica l’origen, la història i el ritu central que hi opera, i unes categories que permeten agrupar les festes en funció de determinats elements comuns. Intercalades entre els textos genèrics hi ha vint-i-nou festes destacades amb un article complet i abundants fotografies, cent noranta ressenyes breus d’altres festes i diverses referències a costums festius marítims desapareguts.

Trobareu tota la informació d’aquest llibre i del seu autor en aquest comunicat (PDF), així com més informació sobre el seu autor.

NB : Les fotos  d’aquest article ens les ha proporcionat l’autor del llibre Manel Carrera i Escudé

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.