Featured Video Play Icon

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) va presentar, la passada setmana, el projecte de col·laboració amb el Service Historique de la Défense de l’estat francès  basat en el mapa que l’exèrcit francès ‘dels Cent Mil Fills de Sant Lluís va fer del Pla de Barcelona entre 1823 i 1827.

 L’eina superposa el mapa històric a la trama urbana de la capital catalana, permetent conèixer els loc s acyuals coresponent a les edificacions, construccions, torrents i fins i tot els usos del sòl del que temps després seria l’Eixample barceloní.

Els Cent Mil Fills de Sant Lluís és com es coneix l’exèrcit que frança va enviar a Espanya el 1823 en representació de l’anomenada Santa Aliança (Àustria, Prússia, Rússia i la mateixa frança), en resposta a la petició del rei Ferran VII per derrocar el govern liberal i ser restaurat com a monarca absolutista. Barcelona va ser l’última ciutat en caure en mans de les tropes franceses.

Els cartògrafs de l’exèrcit van traçar un detallat mapa a escala 1:1.000 del Pla de Barcelona (que no inclou, però, el nucli antic dins de la muralla), manuscrit i amb 54 fulls, utilitzant corbes de nivell i nombroses dades altimètriques. Aquesta era una tècnica molt poc utilitzada fins aquell moment i va permetre que els enginyers militars francesos provessin noves tècniques. Tot i que usualment es considera que el mapa d’Ildefons Cerdà per planificar l’Eixample és el primer amb corbes de nivell, el de l’exèrcit francès és anterior en vàries dècades.

L’eina de l’ICGC permet visualitzar amb tot detall la cartografia de 1827, que inclou dades tan precises com l’extensió del cultiu de la vinya al Pla de Barcelona, el nom de les cases que s’hi trobaven, els torrents i el plànol de totes les edificacions defensives, com ara baluards i muralles. Graduant el nivell de transparència, l’usuari pot superposar aquest mapa al de la trama urbana actual de la ciutat per saber què s’hi trobava a cada illa de Barcelona al segle XIX.

Exemple: El barri de la Barceloneta, recollit en detall.
La voluntat de l’ICGC i del Servei Històric de Defensa és reconstruir en 3D tots els elements del mapa vuitcentista per situar-los sobre la trama actual. De moment, s’hi pot veure el Fort Pienc o Fort Pius, un baluard situat sobre l’actual carrer Marina i que fou construït per Felip V com a part de les noves defenses de Barcelona després de la conquesta de la ciutat el 1714. El nom d’aquest baluard es recorda en el del barri de Fort Pienc.

El projecte es pot consultar gratuïtament a la web de l’ICGC en català, castellà i francès i es concep com un instrument útil tant per als historiadors i urbanistes com per a la ciutadania interessada en l’evolució de la capital catalana.

El mapa es va presentar el mes de novembre al castell de Vincennes (París), en una jornada organitzada per la comissió d’història del Comitè Francès de Cartografia i l’ICGC.