Abans de donar la benvinguda a un primer de maig virtual per la COVID-19, voldríem recomanar-vos, encara amb la rosa de fons de pantalla, pel Sant Jordi del 23 de juliol la lectura de la reedició recent del llibre: ‘Les grans epidèmies modernes’ de Salvador Macip, perquè si no sabíem de microbis, virus i pandèmies caldrà aprendre’n i molt, com ho indica el seu autor, que és metge i doctor en genètica molecular. En Macip dirigeix un laboratori a Leicester, al Regne unit, sobre envelliment i càncer. Nascut a Blanes, viu confinat a casa seva al Regne Unit, des d’on treballa virtualment per a la Universitat de Leicester i per a la Universitat Oberta de Catalunya. Aquest també prolífic escriptor es fa una gran pregunta que també ens fem nosaltres sobre si podrem vèncer el coronavirus.

Per a Macip aquesta pandèmia no és la grossa, com assenyala en una entrevista a @vilaweb, i indica, també, que les pandèmies continuaran sent freqüents, i sense la cooperació de la gent no es podrà fer front a les infeccions amb garanties d’èxit. Un llibre que ara recomanem, especialment, als pares i les mares dels infants i adolescents que, des de diumenge, surten i gaudeixen d’una hora al carrer per fer-ho amb empatia amb el personal sanitari, amb les famílies i amb els autònoms/es a l’atur i, sobretot, per fer-ho amb total respecte i amb l’estricte distanciament social. Un llibre també indicat pels esportistes o a les persones que faran esport,  i la gent gran passejarà ,el proper dissabte 2 de maig, als carrers de pobles i ciutats. I, com no, als governs i governants.

Sens dubte, aquesta col·laboració dels catalans i catalanes confinats, de forma correcta durant més de sis setmanes, tot i algunes irresponsables escapades de persones a les segones residències i d’altres indrets per setmana santa, han ajudat als professionals i investigadors de la salut i ha contribuït a resoldre de la millor manera, tot i amb esforços sobrehumans i posant en risc les seves vides, l’atenció i la cura dels malalts. Un personal sanitari que, a més de salvar vides, també han viscut, malauradament, la pèrdua a data d’ahir de més de 5.769 persones als hospitals amb una fortalesa i intel·ligència emocional insuperable i que esperem no els passi factura, tot i que compten amb la WepApp GestioEmocional.cat del Departament de Salut. Com també ho han fet el personal gerocultor a les residències. Gràcies sempre a tots vosaltres i  també a ‘Open Arms’ i ‘Metges sense fronteres’.

Aquest únic primer de maig virtual volem homenatjar al personal sanitari i el volem situar, ben merescudament, al cap de la manifestació del dia del treballador/a (en aquesta ocasió, els líders sindicals i polítics els posarem a la cua) seguits de tots els treballadors/es essencials que han estat sempre, des del 14 de març, més que exemplars i que s’han convertit en els grans mestres de l’ètica humanitària que tan oblidada semblava estar.

Però, enguany, aquesta manifestació compta també amb la solidaritat com el gran motor d’un gran treball altruista excepcional i que ha estat indispensable per afrontar la COVID-19. I amb el lema: els catalans i catalanes som solidaris‘ molts treballadors voluntaris jubilats, estudiants, persones en l’atur (més de 411.600 registrats fins a la segona setmana de març) han regalat i regalen el seu temps, la matèria prima (entitats, empreses i botiguers) i la seva feina per salvar vides i per equipar de material de protecció al personal sanitari d’hospitals, residències i CAP’s sense rebre res a canvi. Bé, sí, el més gran i el més valuós que és ara l’estima i l’admiració de les persones i dels professionals de la salut. Una estima i admiració mútua i que mai podrà tenir un preu.

Per a tots ells i elles el nostre gran reconeixement en aquest primer de maig, dia del treballador/a, i que paradoxalment sigui la que possiblement compti amb menys treballadors i treballadores actius/ves i amb més persones a l’atur. Esperem que la pandèmia ens alliberi i que el sistema econòmic, d’acord amb la visió de Macip, es reorganitzi a fons. Mentre l’orgull del poble creix amb @sanitarisxrep que han fet i fan una tasca impecable en la distribució i la coordinació de la producció de mascaretes, guants, gel hidroalcohòlic, casquets, bates, salva-orelles i pantalles protectores. Disposeu d’informació més detallada de @sanitarisxrep a la seva nova web: https://sanitarisxrep.cat/coronavirus/

Aquesta tasca solidària de @sanitarisxrep de distribució de material a residències i hospitals que ha estat possible gràcies als donatius realitzats a sanitarisrepublicans@prontomail.com i a l’ajuda de @escamotsmotards i taxistes anònims. També a @omplimM que és una xarxa que compta amb més de 1.000 voluntaris que, des de casa, contribueix i a la producció i la distribució del material de protecció així com de mòbils i tabletes als hospitals; una xarxa de producció logística i també d’equips d’enginyeria i industrials amb material 3D,  sense oblidar els @anc_bombers, @bombers.cst i els @psicòlegsanc que ofereixen un servei gratuït d’assistència i suport psicològic trucant al telèfon: 933471714, de 9h a 21hores, i també ofereixen suport als professionals amb una guia al següent enllaç:.

Aquest treball de creació de mascaretes i bates l’han encapçalat, sens dubte, les cosidores anònimes i les àvies de tot el territori amb la confecció inicial de mascaretes coordinades per la Lu @dubtantdetot111 i per @RobinHat_  i amb el voluntariat de @labarraqueta, @suportgracia, voluntaris del Bagès i 3D Garrotxa protecció, cosidores del Baix Penedès,  @delsmakers,  @covidmakers_cat  i @teiximrepublica. Actualment, la producció es centra en la realització de bates quirúrgiques, com saben fer solidàriament @Cdr_Mollet (una tasca magnífica i gran en producció la d’aquest CDR) @cdrcalldetenes @cdrAltTer i la botiga ESMAR de vetes i fils, i roba interior de Barcelona i la qual, en breu, us presentarem. Una botiga amb de 85 anys d’activitat i de les poques que queden en la història del comerç barceloní de vetes i fils i que en el procés de cosir bates quirúrgiques han realitzat el següent:

  • un patró senzill, i ràpid de tallar i cosir, d’una bata per a personal sanitari
  • un vídeo de com cosir la bata per enviar-lo a tothom que faci bates
  • un vídeo de com fer un casquet pel personal sanitari
  • cosir bates

Són quatre persones treballant voluntàriament els pares i les dues germanes: na Glòria i na Raquel que són la quarta generació d’aquest comerç. Una talla, dues cusen, i un plega. I expliquen que: “evidentment totes les hores que hi dediquem, que en són moltes, no cobrem res i son totalment voluntàries. Tampoc no cobrem els fils que utilitzem. Els retallets de roba que sobren de les mànigues les donem a gent que fa mascaretes i les utilitza com a filtre. Com que cada cop tenim més pràctica i ara arriben les bates tallades amb una màquina, la producció es més ràpida. En portem unes 600 bates confeccionades. Uns tres dies a la setmana passa per la botiga en Marius de @sanitarisxrep i ens recull la producció. També assessorem a les persones que volen fer mascaretes amb els material i com fer-les de la millor forma”.

I del comerç de vetes i fils de la gran família Esmar de Barcelona passem a la tasca de coordinació i de producció solidària de la xarxa dels consells locals del @ConsellxRepública. Actualment, també estan immersos en la confecció de bates amb les cosidores de Llavaneres, Girona i Lleida, a més de @ClxRepgracia, @CxReplleida i de les mascaretes infantils per @CxRepBesalú i per a persones sordes pel consell local de Vilassar de Dalt @ConsellxRepVdD. També citem la col·laboració dels patronistes de moda com @josepabril i @miriamposa que han reorientat els seus negocis tèxtils amb la confecció de material de protecció sanitari adaptant-los a la situació actual. Ens trobem amb una llarga llista de voluntariat dels consells locals per a la república que han contribuït en la realització del divers material com són entre d’altres: @CxRCardedeu, @CxRLaGarriga, @consellxrterrassa, @CxRSabadell, @ClxRPalafrugell, @Consellnord, @ClxRGranollers, @ClxrMontornesV @CxRcdhg, @ClxRSantCugat i els consells locals de Palafolls, Sort, Rialp, Alt Àneu, Cervera, Tàrrega, Tremp, La Pobla, Baix Pallars, Santa Coloma de Gramenet, Badalona.. etc.

Aquest teletreball solidari per fer front al coronavirus que ha assolit en les xarxes socials un alt rendiment de producció en el subministrament, l’assessorament, la coordinació de nous projectes i la reorientació d’empreses de la mà d’un gran professional en Joan Canadell @joancanadellb, president de la cambra de comerç de Barcelona @cambrabcn. La seva visió comercial i empresarial ha jugat i juga un gran paper per fer front a la crisi del coronavirus i el situa com un dels grans valors de l’economia catalana. La seva incansable energia i creativitat el converteix en un excel·lent i innovador fil de connexió entre empresaris, entitats, treballadors solidaris, professionals de la salut i administracions. Sap defensar i promoure el teixit industrial català i té visió per enllaçar les iniciatives de les empreses, botiguers i ciutadania i el més important és que és una persona propera.

Un clar exemple de bona connexió ha estat el #Maskplus en la que cinc empreses de diferents sectors de la Conca d’Òdena han unit les seves forces i coneixements per produir mascaretes antivirals i reutilitzables. La preocupació de @joancanadellb és l’actual situació econòmica de Catalunya i per aquest motiu mobilitzarà, els propers dies 6 i 7 de maig, a l’empresariat contra la COVID amb un #Reactivem-nos que parteix de dos objectius: arrencar activitats de forma segura i pensar en mesures per dinamitzar sectors econòmics. Un reactivem-nos que també vol comptar amb les vostres propostes que podeu adreçar a: idees-reactivació@cambrabcn.org. També podeu accedir a @asencat que és un equip de consultors sèniors voluntaris amb ganes d’ajudar i activar l’economia. I a suport_coronavirus@cambrabcn.org.

D’altra banda, atesa la situació de crisi econòmica el govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat una línia d’ajuts directes per donar suport a microempreses i professionals del sector turístic. Fins el proper 5 de maig els autònoms poden sol·licitar l’ajut fins a 2000 euros al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. També s’ofereix una línia de flexibilització dels expedients temporals de Regulació d’Ocupació (ERTO) i de mesures per pal·liar els efectes de la COVID-19 en cooperatives i societats laborals i participades: http://www.accio.gencat.cat/ca/serveis/cercador-ajuts-empresa/

Citem també la línia d’ajuts directes per donar suport a la cultura per pal.liar el fort impacte de la COVID-19. I els ajuts dels serveis socials, bancs d’aliments i Càritas així com dels ajuntaments. Citem el @ajbalenya per la seva àmplia llista d’ajudes socials i a establiments comercials per fer front a la COVID-19 ▶️https://t.co/M1Em4Fjmly

Recentment, el govern ha anunciat la posada en marxa d’un ajut de 200 euros a les persones aturades, a les que formin part d’un ERTO i als autònoms/es. Us enllacem a la web on disposareu de més informació d’ajuts: https://web.gencat.cat/ca/coronavirus/

Esperem que el motor econòmic de la nostra Catalunya, aflebit per la crisi de la COVID-19, recuperi la força imparable per tirar endavant.

No desesperis,

tot s’atura,

però aprendrem

a ser millors.

No podia ser

com era abans,

però en sortirem

si ajuntem mans.

Cal canviar aquest paradigma,

i fer tot nou

de baix a dalt.

Gràcies a les paraules d’en @PerePeries i @Byjunkye i @Tobuushi.

#Reactivem-nos

Cuideu-vos i Cuidem-nos!

I desitgem una ràpida recuperació a totes les persones malaltes per la COVID-19.

Rusc d’abella

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.