Featured Video Play Icon

Avui només tenim paraules per la Diada de Sant Jordi 2020 que es celebrarà demà des de casa i des de les xarxes socials per la pandèmia de la COVID-19 i que dediquem amb estima als nostres entranyables avis i àvies.

Per a ells i elles que han escrit amb la seva gran lluita el més valuós llibre de la nostra història i per a tots vosaltres testimoni i fruit de la seva millor llavor, hem volgut iniciar aquesta especial i única festa de Sant Jordi amb un vídeo que és ‘Sant Jordi solidari amb la gent gran” amb la il·lustració de @ByJunkye, i de @Paco_Santero,  acompanyades, en aquesta ocasió, de la música, la veu i de les paraules poètiques de @PerePèries:

No, no us oblidem.

Som amb vosaltres.

Igual que som

amb tots aquests

sants Jordis i Jordines

que vestits de verd i blanc

combaten amb feresa el drac.

També som amb vosaltres.

Perquè, si som,

és per vosaltres.

Pels qui hi sou

i els que han marxat.

Som l’empremta, el fruit, la lluita,

de tot allò

que ens heu donat.

I vosaltres sou la rosa, el llibre,

d’un Sant Jordi confinat.

No, no us oblidem.

I del món que ara sorgeixi

de les cendres d’aquest mal,

esperem saber-ne aprendre,

del coratge dels més grans.

I continuem amb coratge aquesta lluita i repetim com mai ‘Tot anirà bé’ mentre pintem en un llençol aquest desig amb els colors de l’esperança i de l’Arc de Sant Martí i dibuixem els nostres cors amb una dolça rosa ️ per guarnir confinats els balcons.

Demà Diada de Sant Jordi voldríem combatre el coronavirus amb el drac i apaivagar el dolor i el dol que omple els racons i les llars de la terra catalana, de nord a sud, amb un aroma de roses ple d’amor, amistat i estima. Aquesta festa serà una celebració especial, atípica i única, fora dels nostres artístics, festius i literaris carrers, però, ben segur, promet ser la diada de Sant Jordi més desitjada, atès que tots i totes necessitem enguany posar en les nostres vides una espurna d’alegria i d’estima. I és que compartir i regalar un llibre i una rosa és màgic i emociona i ajudar molt a no pensar, tot i per un dia, en aquesta lluita per la salut i la vida.

Aquest Sant Jordi 2020 , des d’aquest raconet de la Catalunya Nord amb la festa suspesa i sense saber si serà prorrogada o anul·lada com els premis Sant Jordi, el dediquem a la gent gran com ho fa Perpinyà. En aquest municipi és tradició regalar roses a la gent gran que viu a les residències i als infants a les escoles el dia abans de Sant Jordi, però avui tampoc es podrà fer. Com tampoc s’ha pogut presentar l’últim llibre de l’escriptor Joan-Lluís Lluís ‘Els invisibles’ i que s’espera es pugui fer el proper 23 de juliol amb la Festa del Llibre que s’ha programat.Però ens ha enviat les seues paraules : ‘Si existís una unitat de mesura per jerarquitzar la bellesa d’una festa del llibre, estic gairebé segur que Sant Jordi guanyaria, entre totes les festes del llibre del món, dels segles passats i potser dels segles a venir. És la més meravellosa festa del llibre que ha existit mai. No tinguem por de dir-ho. Ho diuen els visitants estrangers quan descobreixen Barcelona que vessa de llibres i de roses i, si aquesta festa hagués estat inventada en un altre país, no ens faria res dir-ho, nosaltres també. Però és una festa inventada pels catalans. És així. Què hi farem? Només per haver inventat aquesta festa el poble català mereix, sense dubte, el millor’. 

El millor ho mereix una gent gran que ha estat, malauradament, la més vulnerable i la que més ha patit la COVID-19 i és per aquest motiu que volem fer extensible el nostre suport i escalf. També volem celebrar Sant Jordi amb els nostres grans professionals de la salut per arriscar diàriament les seves vides i per salvar-nos. Un equip sanitari que, sens dubte, ha passat a formar part del gran llibre de la història de Catalunya. I amb els més petits de la casa que amb la iniciativa de @SantJordiCasa de Pat Vila prepararen parades de Sant Jordi en un raconet de casa com na Olivia i n’Ibai, per convertir-nos, per un dia, en llibreters/es i floristes, cosa que ajuda a no confinar la nostra tradició i cultura.

Un clam doncs a no ‘confinem la cultura’ amb el dibuix del drac de la jove il·lustradora Jordina Juncosa. Aquest drac que ens transporta al municipi medieval de Montblanc on diu la llegenda que Sant Jordi el va matar i on aquest any s’ha suspès també la ‘ 33na Setmana Medieval de Sant Jordi’, tot i que resta obert el setè concurs Instagram de fotografies #Montblancmefieval #setmanamedieval @montblanc_medieval.

Sant Jordi arrenca, des de casa, amb la proposta de les activitats seguents:

#SantJordiACasa 

Una iniciativa la d’omplir els balcons i les finestres de roses, llibres i estelades, amb creativitat i imaginació, que sorgeix de l’ANC i que es podrà compartir amb les fotos a les xarxes.

#SantJordialsBalcons

El Gremi de llibreters @llibreters.cat premiarà amb un lot de llibres a les 10 millors publicacions de fotografies que es pugin a l’etiqueta esmentada.

#HeroisXSantJordi

La Fundació Catalunya La Pedrera @lapedrera_barcelona vol retre homenatge als herois i heroïnes quotidians, que vetllen per la pandèmia. Volen saber qui és el nostre heroi i heroïna penjant una foto o un vídeo a Instagram i parlant d’aquests. L’obsequi de participació en aquesta iniciativa serà un codi equivalent a una entrada doble per visitar La Pedrera-Casa Milà quan acabi el confinament.

Com obsequiar llibres?

Compra’l ara, recull-lo més endavant’

Aquesta iniciativa de ‘Llibreries Obertes’ www.llibreriesobertes.cat d’Òmnium consisteix a donar-los suport comprant llibres que podrem recollir quan les llibreries s’obrin. Al web es poden consultar les més de 400 llibreteries que s’hi han adherit i també es recomanen lectures per a les persones que no tenen clar el llibre a triar. Es poden trobar més de 7.000 novetats del 2019 i el 2020 de més de 500 editorials. La plataforma ja n’ha venut més de 19.000. En vista de la disminució important d’ingressos que ha implicat el tancament de llibreries, Òmnium convida la ciutadania a no deixar de regalar-ne aquesta diada de Sant Jordi i, d’aquesta manera, ‘aportar una injecció de liquiditat directa als llibreters dels Països Catalans’.

#LlibresPerLaLlibertat 

La plataforma també fa costat al petit comerç i suggereix una llista de 21 novetats editorials que corresponen a les mirades dels presos/es i exiliats/des i d’altres persones implicades en el macro-procés de l’1-O i en la recent història de la repressió a Catalunya.

Webinar Sant Jordi’

És una web creada per un grup d’editors, llibreters, escriptors, i agents representants on 148 escriptores i escriptors, així com representants de llibreries i editorials arreu del país ens parlaran de  llibres des  de les 10,30h a les 18,30h, encadenant una participació rècord de més de 150 autors. Els coordinadors són Imma Domenech, de l’editorial La vocal de Lis, amb autors com EvaGutiérrez @ EvMarlowe i la seva novel·la de crims i misteri, Metzina.

També www.llibreriacatalana.com permet seguir a les xarxes els editors/es i escriptors/es que participen al Sant Jordi confinat de Perpinyà.

‘Obrir finestres a la literatura’ 

L’Associació d’editorials independents amb un acord amb el portal Libelista permet poder comprar, mitjançant la llibreria triada, els llibres i aquests s’enviaran a les persones a qui vulguem regalar un cop es reprengui l’activitat comercial. Els destinataris del llibre podran rebre el mateix dia de Sant Jordi una felicitació especial del remitent del regal.

#Senseparadesperòsenseparar 

#llibresalaire

El Gremi de Llibreters de Catalunya @llibreters.cat proposa per demà, de les 12h a les 18h, que tothom surti a les finestres, terrats o balcons per llegir en veu alta, fer un aplaudiment i cridar el nom de la nostra llibreria i proposen les esmentades etiquetes per penjar-ho a les xarxes socials

@BarcelonaLGTBI

El centre LGTBI de Barcelona ha preparat diverses activitats virtuals per celebrar la Diada de Sant Jordi. A la xarxa social demà @BarcelonaLGTBI compartirà recomanacions literàries.

Fomentar la lectura: Per tal que cap menor, adolescent i jove tutelat es quedi sense llibre durant aquest confinament el Departament de Treball, Afers Socials i Families i The Ricky Rubio Foundation reparteixen 2.500 llibres.

Els 10 llibres més recomanats per surtdecasa.cat d’autors de novel·la, poesia i assaig d’alguns talents emergents de la literatura catalana són els següents: Bolder (Club Editor), Gina (l’Altra Editorial), Dones valentes (Ara Llibres), Ciutat del Mal (Angle Editorial), Novel.la (Quaderns Crema), Cantó jo i la muntanya balla (Editorial Anagrama), La campana de vidre (Edicions del Periscopi), L’hivern del color (Editorial Alberes), Ecoanimal (Plazas y Valdés Editores) i Un cos preciós per destruir (Proa).

Però, des d’aquest racó volem citar l’obra del poeta @PerePeries que, setmanalment, ens omple de sentiments i emocions els articles solidàriament. Pere Pèries és músic, compositor, escriptor i dramaturg, Modern Musician pel Berklee College de Boston i Membre de la AELC (Associació d’Escriptors en Llengua Catalana).Com a escriptor, va idear i va ser coautor del primer llibre de poemes de Twitter del món: “TUITPOEMES i altres tuiteries” (Ed. Ganzell, 2014). Podeu llegir més en aquesta adreça: https://t.co/ReGEjgN6U1 i, actualment, publica dos poemes diaris per als seus mecenes a la  plataforma https://t.co/pBTsa2bRG2, on porta publicats més de 500. També és autor del relat-experiment a Twitter La @Gabiainvisible.

Per tal de poder triar entre els més de 300 títols literaris, us enllacem a l’article de Montserrat Serra a Vilaweb que conté una magnífica guia literària de llibres

Com regalar roses?:

Per qui no té la rosa que ja són tradició en les nostres paradetes elaborades per les entranyables mans de la gent gran us convidem a sumar-vos ara a ‘Les roses contra l’oblit’ d’Amics de la Gent Gran. Són unes roses petites, fetes de feltre amb una agulla. Enguany amb la compra d’aquestes roses solidàries que es pot fer a la web posem entre tots un granet de sorra que va molt més enllà davant de com ha actuat el coronavirus amb els nostres avis i àvies i atenent aquesta crisi sanitària i social.

#RosaDeSantJordiaCasa

El Gremi de Floristes de Catalunya ha impulsat la campanya #RosaDeSantJordiaCasa amb l’objectiu d’enviar roses a domicili. L’ entitat ha creat un mapa amb la distribució geogràfica de les floristeries que oferiran el servei. S’han adherit més d’un centenar d’establiments.

#RosesPerLaLlibertat

Per tal de fer arribar la rosa de Sant Jordi als presos/es i exiliats/és la Crida Nacional de Catalunya convida a dibuixar una rosa, fer-li una foto i pujar-la a les xarxes socials #RosesPerLaLlibertat indicant per qui l’heu dibuixada.

#RosesPelsVulnerables

A la botiga solidària de l’hospital de Sant Joan de Déu podem trobar roses solidàries en benefici de les persones en situació vulnerable. T’envien un email amb vàries imatges perquè puguis escollir i compartir a xarxes amb l’etiqueta #RosesPelsVulnerables o enviar digitalment a qui tu vulguis. Amb la compra d’aquesta rosa virtual, col·labores amb 5€ per millorar la qualitat de vida de les persones ateses als centres de Sant Joan de Déu.

Coneix més històries a lescaresdelavulnerabilitat.org

Per endolcir-vos podeu gaudir dels pastissos i galetes per aquesta Diada de Sant Jordi de la @monicabakery.

Desitgem que demà gaudiu del millor respir literari i dels pètals de tendresa d’una dolça rosa, d’aroma i carícia mimosa. I una ràpida recuperació a les persones malaltes per la COVID-19.

Cuideu-vos, cuidem-nos!

Queda’t a casa!

Rusc d’abella

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.