Com fem cada estiu durant la UCE, vos fem cinc cèntims del programa i actes per avui dimarts. Així mateix ens fem ressò dels actes que tindran lloc al Fòrum Obert .

Comencen a les 12h del migdia on l’acte central estarà dedicat al ‘1714: l’inici de l’Espanya contra Catalunya’ amb Jaume Sobrequés (Societat Catalana d’Estudis Històrics, IEC), Àngel Casals (UB) i Boi Ruiz (conseller de salut, GdC).
A les 17h es parlarà de ‘Municipis i educació’ amb Maria Josep Ortega (alcaldessa de Carlet), Joan Pau Alduy (president de la Comunitat d’Aglomeració de Perpinyà), Carles Puigdemont (alcalde de Girona), David Rodríguez (alcalde de Solsona), Jaume Casals (alcalde de Navàs), Miquel Oliver Gomila (batle de Manacor), Conxa Juanola (batllessa de Maó), Joan Carles Verd (batlle de Banyalbufar) i, com a moderador, Joan Becat (IEC).

Al fòrum Obert: a les 16h es farà la ‘Presentació de l’InformeCAT: la situació actual de la llengua catalana’ per Francesc Marco Palau (historiador i membre de l’executiva de la Plataforma per la llengua). La Plataforma per la Llengua és una de le sprinjcipals ONG del català. Una organització no governamental que treballa per promoure la llengua catalana com a eina de cohesió social. Enguany s’ha presentat la quarta edició de l’InformeCAT, que manté el seu esperit i plantejament de presentar un recull actualitzat de 50 dades significatives sobre la llengua catalana.

Com en les darreres edicions, convé aclarir que no podem fer una tria exhaustiva, però sí significativa d’aquells àmbits que pensem que tenen una influència més gran per a la llengua. De l’InformeCat 2015 es desprèn que el català recula en alguns àmbits pels incessants atacs de l’Estat espanyol. El govern espanyol ha aprovat 50 noves lleis que imposen el castellà mentre el reconeixement oficial del català a l’Estat continua sent, en la pràctica, nul: per exemple cap institució o organisme públic espanyol permet que la forma oficial del seu nom sigui en català.

A les 17h es parlarà de ‘la universitat de la nova República catalana’ per Carles Sastre (secretari general de la Intersindical-CSC), Mercè Lorente (UPF), Lluís de Yzaguirre (UPF), Àngels Massip (UB), Josep Manel Parra (UB),  un representant del sindicat d’estudiants SEPC i, com a moderadora, Elisenda Paluzie (UB). Aquesta és una taula rodona de reflexió del món universitari respecte a la universitat que volem en la nova república catalana. Des d’una perspectiva sindical, membres de la Intersindical-CSC de les universitats catalanes debatran la funció social, l’organització de la docència i la investigació i tots els factors necessaris per tal de tenir una universitat de qualitat.

Finalment a les 18h es farà la Presentació del llibre ‘La Franja de Ponent: aspectes històrics i jurídics’ per Joaquim Monclús (autor), editat des de l’Institut d’Estudis Catalans i amb el suport del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya,.

El llibre se centra en una anàlisi en profunditat de les terres que conformen la Franja de Ponent: la Ribagorça, la Llitera, el Baix Cinca i el Matarranya. L’obra explica l’evolució històrica d’aquest territori, des de l’època prehistòrica fins a l’actualitat, i es complementa amb l’anàlisi jurídica de diferents fets que han marcat l’evolució de la Franja, una zona definida com “el seguit de terres de llengua catalana que se situen en els límits meridionals del Principat de Catalunya, a cavall de la línia administrativa divisòria actual de les províncies de Lleida i Tarragona i també d’Osca, Saragossa i Terol”.

Recordeu que podeu consultar aquí i en PDF tot el programa de la Universitat Catalana d’estiu.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.